Născută în România, Olga Porumbaru va absolvi Şcoala de Balet a Floriei Capsali, apoi Şcoala Superioară de Arte din Bucureşti, urmând în paralel cursuri de filosofie la Universitatea din Bucureşti. Printre profesorii care i-au influențat perioada de formare artistică se numără Francisc Şirato, Camil Ressu, Jean Steriadi, Cornel Medrea şi Constantin Baraschi. Se specializează la Universitatea „Rudolf Steiner” din New York, SUA. Părăsind România în 1969, se stabilește inițial la New York, iar din 1966, la Rockland.
Artist multidisciplinar, Olga Porumbaru dovedește capacitatea de a folosi o foarte largă varietate de tehnici pentru a-şi exprima ideile. Îi sunt caracteristice atât spontaneitatea picturii şi secretele formelor tridimensionale, precum şi rigurozitatea proiectelor decorative, exprimate în lucrările de design interior, abordarea mozaicului sau a vitraliului, cât şi delicateţea detaliilor cu care îşi concepe ilustraţiile. Prin intermediul biroului Enviromental Arts din New York realizează lucrări de dimensiuni impresionante în Las Palmas del Mar și Puerto Rico. Proiectele din Kuweit, fațetă importantă a profilului profesional al Olgăi Porumbaru, vizează atât arhitectura de interior a noilor clădiri, dintre care diverse palate, complexe comerciale, Ambasada Kuweitului în Indonezia. Colaborarea cu Kuweitul durează 9 ani.
Sculptura realizată în România a fost folosită în mare parte pentru amenajarea anumitor reşedinţe oficiale sau hoteluri de pe litoralul românesc. Înainte de a emigra în America, realizează în România anilor `50, lucrări cu tematică realist-socialistă, printre care sculptura Mineri evidențiați, devenită foarte cunoscută.
Artista manifestă o preferință pentru marmură și bronz. Volumele antropomorfe prezintă poetice stări esențializate ale corpului feminin. Formele simplificate, rotunjite par imersate într-un mediu acvatic a cărui feerie ne trimite la stări de reverie suprarealistă. Admirația pentru Brâncuși este observabilă în demersul conceptual modernist și în atenția cu care obiectele sunt finisate.
Însemnătatea operei create de Olga Porumbaru este impresionantă prin volum și prin diversitatea temelor abordate.
Andreea Foanene (2014)
(București, 1919 - Suffern, New York, 2010; emigrează în SUA; în 1969 - se stabilește la New York, din 1996 - se stabilește la Rockland)
Strănepoata generalului paşoptist Gheorghe Magheru şi nepoata geologului Radu Porumbaru (primul român care a cucerit Mont Blanc - 1877). Prima soţie a sculptorului Constantin Baraschi.
- A absolvit Şcoala de Balet a Floriei Capsali;
- A absolvit Şcoala Superioară de Arte din Bucureşti, profesori: Francisc Şirato, Camil Ressu, Jean Steriadi, Cornel Medrea şi Constantin Baraschi;
- A urmat cursuri de filosofie la Universitatea din Bucureşti;
- Se specializează la Universitatea „Rudolf Steiner” din New York, SUA.
Activitate profesională:
1939 - A jucat în filmul Se aprind făcliile, regia Ion Şahighian, alături de George Vraca şi Costache Antoniu.
Membră de onoare a Academiei Româno-Americane
Expoziţii de grup:
În anii 50 participă la expoziţiile anuale de stat.
Lucrări monumentale:
1953 - Theodor Aman (pictor; piatră), Parcul Herăstrău, București, România;
anii 1960 - Obelisc (teracotă smălţuită - lucrare distrusă), cartierul Ţiglina I, Galaţi, România;
1971 - Muzica mării, în faţa hotelului Aurora, Constanţa.
Vlasiu, Ioana (coord.), Dicţionarul sculptorilor din România. Secolele XIX - XX, vol. II, Lit. H - Z, Editura Academiei Române, Bucureşti, 2012, p. 233.
Surse web:
https://sites.google.com/site/oporumbaru/
http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Olga_Porumbaru