Un secol de sculptură românească este o enciclopedie gratuită, bilingvă, a artiștilor români din domeniul sculpturii.
Proiectul, inițiat de Fundația Culturală META în anul 2001 sub forma unui dicționar tipărit, a fost reluat în 2013 în format electronic (prima variantă de nume A-M), și continuat in 2014 (N-Z). Cele două ediții on-line au fost realizate cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național. Cuprinzând un total de peste 1000 de artiști (peste 800 de fișe active în acest moment), Un secol de sculptură românească rămâne un proiect deschis, sub forma unei platforme on-line în continuă dezvoltare.
Fenomenul sculpturii este abordat dintr-o perspectiva contemporană, oferind o imagine largă a acestui termen. Pe lângă artiștii absolvenți ai secțiilor de sculptură - care utilizeaza materiale traditionale (lemn, piatra, bronz etc.) Un secol de sculptură românească include și artiști invitați din alte domenii preocupați de problematica tridimensionalului. Fenomenul sculpturii este privit ”in the expanded field” (Rosalind E. Krauss) În lista de nume se vor regăsi astfel artiști și din alte domenii ale vizualului (folosind tehnici diverse, de la ceramică la instalații) care, prin lucrările lor, abordeaza conceptul existenței obiectului in spațiu.
Aparatul critic al proiectului reprezintă trăsătura definitorie a enciclopediei, fiind astfel nu doar o bază de date de informare. Fiecare fișă este structurată urmând un ”pattern” prestabilit. CV-urile contin o selecție a informațiilor bazată pe importanța evenimentelor - toate expozițiile individuale, toate taberele de sculptură și cele mai importante evenimente colective. În vederea elaborării fiecărei fișe sunt luate în vedere aspecte ce țin de:
1. Originalitate și inovație
2. Creator de curente și de școli
3. Lucrări în muzee și colecții
4. Participări la evenimente artistice; premii, burse etc.
5. Participări la expoziții / simpozioane de sculptură
Având in vedere formatul on-line al proiectului, acesta are capacitatea de a aduce la zi periodic informațiile ce îl cuprind, fiind deschis totodata pentru a introduce nume și elemente noi.
Proiectul are doua componente:
- cercetare;
- implementare in format on-line;
Pentru partea de cercetare, colectivul critic, alcătuit din specialiști din domeniu (critici și istorici de artă, profesori și cercetători) a conjugat informații exacte și concrete, de detaliu pentru fiecare artist, cu o abordare largă, de ansamblu, a fenomenului sculpturii din ultimul secol. Un secol de sculptură românească pune în valoare tocmai ideea de context.
Vizitatorii pot contribui activ la corectarea/completarea fișelor artiștilor utilizând meniul ”contribuie”. Informațiile astfel furnizate sunt verificate de echipa noastră iar apoi, unde este cazul, vor fi introduse în fișele respective.