Bienala tinerilor artişti

Bienala Tinerilor Artiști este unul dintre cele mai importante evenimente de artă vizuală din București adresate artiștilor tineri și celor aflați la început de carieră. Principala secțiune a evenimentului își propune să familiarizeze publicul cu creația tinerilor artiști, în timp ce atelierul de analiză de portofliu, adresat studenților în domeniul artelor, le permite acestora să-și prezinte lucrările în afara mediului instituțional, facilitând integrarea în contextul artistic contemporan.

Fundaţia Culturală Meta este una dintre primele organizaţii private româneşti care activează în domeniul artelor vizuale. Debutând cu interesul pentru obiectul artistic tridimensional, Fundaţia este deschisă astăzi spre zonele alternative ale artei contemporane, dialog inter/ trans/ multi pluri/ disciplinar, spaţii culturale neconvenţionale, orientări experimentale.

Principalele obiective ale Fundaţiei sunt: să promoveze arta contemporană româneasca atât pe plan local, cât şi pe plan regional şi european; să stabilească reţele regionale şi europene de cooperare în domeniul cultural, care să conducă la o mai bună reprezentare a artei româneşti contemporane pe plan internaţional; să deschidă mediile culturale româneşti către schimbările ce au loc pe scena artistică actuală; să ofere tinerilor artişti posibilitatea de a se exprima şi a-şi prezenta creaţiile în faţa publicului.

Creată în 1995, Fundaţia organizează expoziţii de artă contemporană românească, simpozioane de sculptură, simpozioane interdisciplinare, workshopuri care au reunit artişti, curatori, critici de artă, manageri, matematicieni, literaţi, antropologi, biologi din România, Serbia, Cehia, Polonia, Marea Britanie, Olanda, SUA. De asemenea, prin intermediul editurii Meta, a intreprins o activitate publicistică diversă (albume, traduceri, Caietele META, dicţionarul „Un secol de sculptură românească”, vol.I, 2001).

Bienala Tinerilor Artişti este una dintre primele manifestări periodice de artă vizuală ce se adresează tinerilor artişti români şi străini. Pe parcursul primelor patru ediţii, proiectul a reunit mai mult de 250 de artişti din toată lumea, precum şi curatori şi critici de renume. Proiectul vizează promovarea creaţiei tinerilor artişti şi stabilirea de reţele de cooperare la nivel internaţional, precum şi dezvoltarea mediului cultural actual.

Ediţii anterioare ale proiectului
 
Ediţia 1 - 2004 – Bienala Tinerilor Artişti - Images of Violence / Violence of Images 2004
 
Ediţia 2 - 2006 - Bienala Tinerilor Artişti – Absent Without Leave
 
Ediţia 3 – 2008 - Bienala Tinerlor Artişti – Re-construction
 
Ediţia 4 – 2010 – Bineala Tinerilor Artişti – Police the Police

Scopul și obiectivele:

• Să constituie în domeniul artei contemporane o platformă amplă de comunicare și cooperare între scena artistică locală și cea internațională;
• Să promoveze creația contemporană a tinerilor artiști prin crearea unui spațiu de afirmare, manifestare și confruntare într-un context internațional, contribuind astfel la promovarea culturii naționale atât în țară, cât și în afara ei;
• Să contribuie la dezvoltarea contactelor și cooperării la nivel european, oferind astfel artiștilor și entităților culturale locale posibilitatea integrării în rețelele și circuitele regionale și europene;
• Să informeze și să atragă atenția publicului asupra artei vizuale contemporane;
• Să stârnească reacții și discuții în rândul publicului de specialitate și al presei culturale, atât pe plan local, cât şi pe plan european;
• Să stimuleze o implicare activă a voluntarilor în etapele finale de pregătire a Bienalei;
• Să familiarizeze publicul larg şi specialişti din diferite domenii asupra unor teme ce vizează societatea în contextul actual – prin intermediul Simpozionul teoretic;
• Să dezvolte parteneriate cu instituții culturale locale și/ sau regionale și internaționale;
• Să atragă sprijin financiar din domeniul public și privat;
• Să promoveze instituţiile partenere, sponsorii şi partenerii media care susţin evenimentul prin publicaţii, materiale promoţionale, website şi newsletterele on-line.

Fundația Culturală META

Fundația Culturală META activează în domeniul artelor vizuale din România începând cu anul 1995, fiind una dintre primele oranizații private românești de pe scena artistică locală contemporană. Debutând cu interesul pentru obiectul artistic tridimensional, Fundația este deschisă astăzi înspre zonele alternative ale artei contemporane și orientările experimentale recente, propunându-și inițierea și realizarea unui dialog inter/ trans/ multi/ pluridisciplinar cu desfășurre în spațiile culturale neconvenționale.

Fundația își propune să promoveze arta contemporană românească, atât pe plan local, cât și pe plan internațional, să stabilească rețele regionale și europene de cooperare în domeniul cultural, care să conducă la o mai bună reprezentare a artei românești contemporane, să deschidă mediile culturale românești către schimbările care au loc pe scena artistică actuală, să ofere tinerilor artiști posibilitatea de a se exprima și a-și prezenta creațiile în fața publicului, să promoveze valorile culturale naționale pe plan local, regional și internațional.

În decursul celor 18 de ani de activitate culturală, Fundația Culturală META a organizat numeroase expoziții de artă contemporană românească, simpozioane de sculptură, simpozioane interdisciplinare, workshopuri care au reunit artiști, curatori, critici și istorici de artă, manageri, matematicieni, literați, antropologi, biologi din România, Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova, Serbia, Cehia, Polonia, Croația, Estonia, Marea Britanie, Franța, Italia, Olanda, Danemarca, Grecia, Israel, Australia, Singapore, China, SUA ș.a. De asemenea, prin intermediul Editurii Meta, Fundația a întreprins și o activitate publicistică diversă (albume, traduceri, Caietele META, Dicționarul Un secol de sculptură românească. A - D, volumul I, 2001), iar recent (octombrie 2013) a lansat prima enciclopedie on-line bilingvă de sculptură românească Un secol de sculptură românească. A - M, variantă extinsă a ediției tipărite, disponibilă la adresa www.sculpture.ro.
 
Începând din anul 2004, Fundația Culturală META organizează periodic Bienala Tinerilor Artiști, eveniment care de-a lungul celor cinci ediții desfășurate până în acest moment s-a impus ca unul dintre cele mai importante evenimente culturale de artă vizuală contemporană de pe scena artistică românească. Unul dintre obiectivele principale este acela de a atrage parteneriate internaționale și de a implica arta românească în proiecte locale și globale.


Noutăţi


2019-05-31 14:37:36

Expoziție | O seară în atelierul părinților mei 

 

 

Artiști: 2META+ (Eva Pervolovici, Maria Manolescu, Romelo Pervolovici)
Curator: Georgiana Buț
Scenografie expozițională: Radu Pervolovici
Design sonor: Benoit Maerens
Vernisaj: duminică, 2 iunie 2019, ora 18:00, LA CAVE
Expoziție: 3-21 iunie (LA CAVE, GALERIA REFLEX)

Expoziția propune o reflecție asupra transmiterii imaginarului într-o familie de artiști: cuplul Maria Manolescu-Romelo Pervolovici și copiii lor, un arhitect urbanist și o regizoare, reuniți sub numele Grupul 2META+. Proiectul pornește de la filmul omonim al Evei Pervolovici, în care aceasta se folosește de mijloacele autobiograficului pentru a explora practicile picturale ale părinților ei și, în egală măsură, rolul moșternirii artistice în formarea lumii ei interioare și conturarea stilului cinematografic. „O seară în atelierul părinților mei” devine astfel povestea formării artistice a unei regizoare.

Narațiunea este redată prin intermediul expoziției, în care se întâlnesc complementar filmul, pictura, designul sonor și instalația expozițională. Într-o scenografie creată de Radu Pervolovici, pictura și filmul sunt alternate pentru a obține o continuitate între discursurile diferitelor medii, dar și ca metaforă a legăturii artistice dintre generații.

La 30 de ani, Eva, regizoare stabilită la Paris, își vizitează familia din România. Intrând în atelier, cineasta descoperă în pânzele părinților reîntorși la pictură, elemente prezente în practica sa, fragmente de memorie, „vise din copilărie și filme visate” (E.P.). Hotărârea de a face un film reia o dorință de la vârsta copilăriei – Eva obișnuia să își schițeze idei de filme pe care le comunica în jurnalul ei Evei din viitor. Pornind de la întrebarea „Există un imaginar genetic, celule de creativitate, o memorie comună care se transmite între părinți și copii?” regizoarea își începe documentarea autobiografică.

Cele două părți ale scurtmetrajului – călătoriile copilăriei și călătoriile femeii care creează – corespund celor două capitole ale narațiunii expoziționale dedicate picturii părinților: „Tablourile tatălui meu” și „Tablourile mamei mele”. Maria Manolescu și Romelo Pervolovici au practici distincte care păstrează în comun componenta meta și paradigma estetică post-conceptuală. În picturile lor sunt „imagini care trimit întotdeauna la alte imagini” (Maria Manolescu), iar jocul intertextual și pluralitatea straturilor discursive converg în acel tip de imagine „conștientă de caracterul său de imagine” (Victor I. Stoichiță).

Atelierul este transpus în spațiul expozițional prin intermediul narațiunii cinematografice, dar și prin scenografie. Pânzele, muzica din atelier și cei doi protagoniști care apar în scena finală a filmului aparțin lumii în care au fost create lucrările și se regăsesc într-o instalație expozițională ce reduce distanța dintre spațiul de producție și cel de expunere (atelierul și expoziția). Folosindu-se de film, picturi, design sonor și elemente arhitecturale, Radu Pervolovici își propune să articuleze conceptul expoziției în spațiul tridimensional și să surprindă totodată spiritul colaborativ al grupului 2META+ .

Grupul 2META+: Reuniți din 1998 sub numele Grupul 2META, Maria Manolescu și Romelo Pervolovici dezvoltă începând cu 2010/11 interesul comun pentru pictură și două estetici distincte, după o perioadă de experiment în care lucrează cu medii variate în jurul noțiunii „meta”. Grupul 2META+ s-a născut prin lărgirea binomului inițial la un cvartet, compus din cei doi artiști și copiii lor: o regizoare și un arhitect urbanist. Împreună, ei contribuie la difuzarea artei contemporane românești la scară națională și internațională prin activitatea Fundației META, un proiect cultural căruia i se dedică întreaga familie. Eva Pervolovici (n. 1984, București) trăiește și lucrează la Paris. În 2011 prezintă scurtmetrajul Little Red la Festivalul de Film de la Berlin și câștigă Premiul „Cannes à la Flip” pentru cel mai bun scurtmetraj. Debutează în lungmetraj cu Marussia, prezentat la festivalul de la Berlin în 2013, în competiția GenerationRadu Pervolovici (n. 1987, București) trăiește și lucrează la București. Este Director al Fundației Culturale META din 2011, al Bienalei Tinerilor Artiști incepând cu ediția a V-a și inițiatorul proiectelor on-line Un secol de sculptură românească și Un secol de arhitectură românească.

Georgiana Buț (n. 1986, Târgu Mureș) trăiește și lucrează la Cluj-Napoca. În prezent, este doctorand al Departamentului de Filosofie în cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Cercetarea ei este concentrată pe expoziția de artă contemporană ca mediu artistic. Activitatea sa educațională include colaborări cu University of Connecticut, Colorado State University, SUA și Universitatea „Babeș-Bolyai”, Cluj. A fost coordonator de comunicare și programe al galeriei SPAȚIU INTACT, Fabrica de Pensule, și al Galeriei Quadro, Cluj; activitatea sa curatorială cuprinde: End of the Line, Camera K’ARTE, Tîrgu-Mureș (2018-19); Memoria ca viziune (asistent curator), spațiile Fabricii de Pensule (2018); Oana Năstăsache: Albastru. La punctul de fierbere al culorii, Camera K’ARTE, Târgu-Mureș (2016); Pulse, within the Veil, Casa Tranzit, Cluj (2011).

Evenimentul este organizat de Fundația Culturală META în parteneriat cu Festivalul Internațional de Film Transilvania, Institutul Francez din Cluj-Napoca și Primăria și Consiliul local Cluj-Napoca, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și are loc în cadrul Sezonului România-Franța 2019. Filmul „O seară în atelierul părinților mei” este o coproducție a Ysé Production și a Fundației META, este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, beneficiind de ajutorul Primăriei din Paris (Mission Cinéma), din partea Organizației Internaționale a Francofoniei, filiala Europa de Est și a Institutului Cultural Român.

Sponsor: Impuls Leasing | Parteneri media: Radio Guerrilla, AaRC, Filmsi, Filme-Cărți, Modernism.ro, Onlinegallery.ro

Expoziția este deschisă până vineri, 21 iunie 2019 | FB event

Locații: Galeria LA CAVE a Institutului Francez din Cluj-Napoca, Str. Ion I. C. Brătianu, nr. 22  și GALERIA REFLEX, Str. Iuliu Maniu, nr. 3.

Program de vizitare: 3-21 iunie, de luni până vineri, între 10:00-17:00.

*La Institutul Francez, expoziția este deschisă și înaintea proiecțiilor de film din cadrul TIFF, astfel: 3-9 iunie, de luni până duminică, între 21:00-22:00. 

 


2019-04-15 00:00:00

Fundaţia culturală META organizează cea de-a doua ediţie a rezidenţei de creaţie audio-vizuală, în cadrul proiectului MagiC Carpets, co-finanţat de Programul Creative Europe al Uniunii Europene

Evenimentul se va desfășura în localitatea Slon, comuna Ceraşu, România, între 10 iulie - 7 august 2019. Curatorul desemnat de către Fundația Culturală META este Raluca Elena Doroftei. La această ediție au fost selectați patru artiști emergenți: Marta Elīna Martinsone (Letonia), Lu Sequeira (Portugalia), Daniel Djamo (România) şi Vlad Dinu (România).

Marta Elina Martinsone este regizor de teatru și de film; trăieşte în Riga, Letonia. În lucrările sale, ca regizor de teatru şi ca regizor de film, analizează relaţia dintre imaginaţie şi realitate – cum inventăm lumi în mintea noastră şi cum acestea se ciocnesc cu realitatea, creând un conflict existenţial. Ea este interesată de combinarea teatrului şi a filmului, prin includerea mijloacelor de exprimare teatrale în film şi prin experimentarea stilurilor de actorie. Marta a realizat studii masterale în Arte Audiovizuale: regie și producție de filme, şi în Teatru: regia teatrului, la Academia de Cultură a Letoniei, dar și studii masterale în Istoria și teoria artei, la Universitatea din Essex, Marea Britanie. De asemenea, s-a licenţiat în istorie, la Universitatea din Letonia.

Luisa Sequeira este regizoare și curatoare de film și trăiește în Porto, Portugalia. Aceasta foloseşte medii de creaţie precum film, video și fotografie, explorând intersecțiile dintre cinematografie, design și platformele mass-media emergente. A studiat jurnalismul și s-a specializat în regie de film documentar la Universitatea din Porto. În prezent, lucrează la un doctorat în Arte Media, dezvoltând o cercetare despre memorie, arhivă, arheologie și cinematografie. Din 2010, Luisa este director artistic al Shortcutz Porto și organizează Super 9 Mobile Film Fest, un festival online dedicat exclusiv cinematografiei mobile. În cinematografie, a realizat scurt metraje, filme documentare și filme experimentale, care au fost prezentate în festivaluri de film, expoziții și simpozioane internaţionale.

Daniel Djamo este un artist și regizor român. Este fascinat de origini și poveşti ale indivizilor și grupurilor, precum și de teme privind identitatea națională. Îmbinând filmul cu performance-ul și arta video, el creează, de asemenea, instalații fotografice care evocă trecutul și subliniază „instantulˮ. Daniel deține un master şi o licenţă în Arte la Departamentul Fotografie -Video, Procesarea Computerizată a Imaginii, la Universitatea Națională de Arte din București, și un Doctorat în Arte vizuale la Departamentul de Istoria şi Teoria Artei din cadrul aceleiaşi universităţi. De asemenea, este licențiat în Jurnalism, Relații Publice și Științe ale Comunicării la Universitatea din București. El a primit numeroase premii, printre care: ESSL CEE, Henkel Art.Award. Young Artist Prize din Europa Centrală și de Est, Premiul Startpoint România, Premiul Special pentru Film Documentar. Lucrările sale video au fost vizionate în numeroase festivaluri de artă video și de film, câștigând premii în competiții.

Vlad Dinu este un artist și fotograf român, trăieşte la Bucureşti. Vlad folosește concepte precum sufletul și metamorfoza corpului uman, cercetează și observă natura, mediul urban și arhitectura, folosind frecvent filtre abstracte. Este licenţiat în Fotografie - Video, Procesarea Computerizată a Imaginii, la Universitatea Națională de Arte din București, și urmează în prezent studiile masterale la departamentul Fotografie și Imagine Dinamică, din cadrul aceleiaşi universităţi.

Magic Carpets este o platformă dezvoltată de treisprezece parteneri europeni - Kauno bienalė din Lituania - inițiatorul proiectului, Ideias Emergentes - Imerge din Portugalia, EVA International - Ireland's Biennial of Contemporary Art din Irlanda, Folkestone Fringe din Marea Britanie, ZK/U - Zentrum für Kunst und Urbanistik din Germania, Prague Biennale din Republica Cehă, Openspace (Styleconception.designart), din Austria, Latitudo din Italia, LAB 852 din Croația, Novo kulturno naselje din Serbia, Fundația Culturală Meta din România, New Theatre Institute (Homo Novus festival) din Letonia și CCA - Center of Contemporary Art - Tbilisi din Georgia. Platforma este destinată artiștilor emergenți, care au posibilitatea să fie selectați de unul dintre cei treisprezece parteneri, în rezidențe cu o durată de o lună. Scopul este să se realizeze producții artistice noi împreună cu artiști și comunități locale. Proiectul este co-finanțat prin programul Europa Creativă 2014-2020 – Cultura, Creative Europe, al Uniunii Europene. Mai multe informații despre proiect se regăsesc pe www.magiccarpets.eu.

De asemenea, doi dintre artiștii propuși de Fundatia Culturala META au fost selectați în rezidențele partenerilor:

Anca Benera & Arnold Estefan, https://www.beneraestefan.ro/, de către EVA International - https://www.eva.ie din Irlanda.

Odeta Catana, https://odetacatana.com/, de către New Theatre Institute (Homo Novus festival) - http://www.homonovus.lv/eng/index, din Letonia.

Lucrările video create în cadrul rezidenței de la Slon prin proiectul Magic Carpets beneficiază de oportunitatea de a fi incluse în selecțiile programelor META Cinema, pentru a fi promovate și înscrise în competiții naționale și internaționale. În ultimii ani, filmele realizate la Slon au fost selectate la festivaluri internaționale de prestigiu: CineFestival, Los Angeles (USA) - 2016, Dublin International Short Film and Music Festival (Irlanda) - 2016, Festival Corto Corrente, (Roma. Italia) - 2016, Festivalul Filmului Francez (București, România) - 2015, 2016, 2017, Slamdance Film Festival (Utah, USA) - 2016, International Film Festival (Berlin, Germania) - 2018 etc.

 


2018-06-21 13:57:49

Rezidenţă de creaţie la Slon cu artiști emergenți din cadrul platformei Magic Carpets

Fundaţia Culturală META a demarat prima ediție a proiectului internațional Magic Carpets pentru tineri artiști în cadrul programelor de cine-rezidență. Evenimentul este în desfășurare în localitatea Slon, comuna Ceraşu, România, până pe 8 iulie a.c. La ediția din 2018 au fost invitați trei artiști emergenți: Larisa Crunţeanu (România), Vojin Ivkov (Serbia) și Michal Kindernay (Republica Cehă), propuși de curatorul Raluca Elena Doroftei.

Larisa Crunțeanu a studiat Fotografie și Video în cadrul Universității Naționale de Arte București, iar în prezent candidează la poziția de doctorand în cadrul aceleiași instituții. Lucrează la granița dintre video și performance, dintre cercetare și speculație, adesea în colaborare, generând contexte pentru noi practici și forme de autogestiune. Din 2012 până în 2016 a coordonat, împreună cu Xandra Popescu, activitatea spațiului de proiecte Atelier 35 din București. Lucrează și trăiește între București și Varșovia.

Vojin Ivkov s-a născut în Serbia, la Novi Sad. A studiat la Academia de Arte plastice, Departamentul de New Media, din cadrul Universității din Novi Sad. În proiectele sale din ultimii ani, fotografie, video și performance-uri, Vojin este preocupat de conservarea și documentarea trecutului și prezentului. Lucrează și trăiește în Novi Sad.

Michal Kindernay este artist intermedia, curator și performer. Lucrările sale includ performance-uri video, instalații interactive, proiecte documentare experimentale sau compoziții de sunet. Este unul dintre fondatorii organizației de cultură nonprofit yo-yo, inițiatorul proiectului RurArtMap și a făcut parte din grupul de galerii Školská 28 din Praga. Este profesor invitat la Centrul de Studii Audiovizuale în Film și TV din cadrul Academiei de Arte ale Spectacolului. Lucrează și trăiește în Praga.

Magic Carpets este o platformă dezvoltată de treisprezece parteneri europeni - Ideias Emergentes - Imerge din Portugalia, EVA International din Irlanda, Folkestone Fringe din Marea Britanie, ZK/U - Zentrum für Kunst und Urbanistik din Germania, Prague Biennale din Republica Cehă, Openspace (Styleconception.designart), din Austria, Latitudo din Italia, LAB 852 din Croația, Novo kulturno Naselje din Serbia, Fundația Culturală Meta din România, New Theatre Institute (Homo Novus festival) din Letonia, CCA - Center of Contemporary Art - Tbilisi din Georgia, și Kaunas 2022 din Lituania - inițiatorul proiectului. Platforma este destinată artiștilor emergenți, care au posibilitatea să fie selectați de unul dintre cei treisprezece parteneri, în rezidențe cu o durată de o lună. Scopul este să se realizeze producții artistice – în cazul de față producții video - împreună cu artiști și comunități locale. Proiectul este co-finanțat prin programul Europa Creativă 2014-2020 – Cultura, Creative Europe, al Uniunii Europene. Mai multe informații despre proiect se regăsesc pe www.magiccarpets.eu.

Lucrarile video create în cadrul rezidenței de la Slon prin Magic Carpets beneficiază de oportunitatea de a fi incluse în selecțiile programelor META Cinema, pentru a fi promovate și înscrise în competiții naționale și internaționale. În ultimii ani, filmele realizate la Slon au fost selectate la festivaluri internaționale de prestigiu: CineFestival, Los Angeles (USA) - 2016, Dublin International Short Film and Music Festival (Irlanda) - 2016, Festival Corto Corrente Roma (Italia) - 2016, Festivalul Filmului Francez (București) - 2015, 2016, 2017, Slamdance Film Festival (Utah, USA) - 2016, International Film Festival (Berlin) - 2018, etc.


2018-02-06 03:54:37

Două scurt-metraje românești, realizate în cadrul Rezidenței de la Slon, în premieră internațională în competiția Generation Kplus la Berlin


Scurt-metrajele De Natura de Lucile Hadžhalilović și Trois rêves de ma jeunesse (Trei visuri din copilăria mea) de Valérie Mrejen și Bertrand Schefer, realizate în cadrul proiectului anual Rezidență la Slon al META Cinema – Fundația Culturală META, au fost selectate în competiția oficială Generation Kplus, Berlinale 2018.

Proiectul cultural Rezidență la Slon, inițiat de Fundația Culturală META și Meta Cinema în anul 2015, își propune să reunească cineaști străini și români timp de 10 zile în satul Slon, județul Prahova. Totul a pornit de la o sculptură locuință (living art) creată de artistul plastic Romelo Pervolovici, pe care regizoarea Eva Pervolovici a transformat-o într-un spațiu de creație cinematografică. Caracterul contemporan al arhitecturii intră în contrast cu pitorescul mediului rural din Slon, de unde ideea de a invita cineaști internaționali care să realizeze creații audiovizuale în acest spațiu, pe care îl descoperă și (re)valorifică printr-o abordare alternativă. O privire asupra realităților românești diferită, pe care o descoperă pentru prima dată. De la scurtmetraj de ficțiune și experimental la documentar de creație și performance, filmele reflectă diferențele artistice individuale, precum și unitatea de decor. Cineaștii invitați în cadrul rezidenței reprezintă un grup eteroclit de profesioniști, un criteriu important fiind universul de creație propriu fiecăruia, dar și posibilitatea acestora de a se adapta la condițiile de lucru și de a reuși să imagineze un subiect și să îl filmeze în doar 10 zile. Un decor unic, stiluri și povești foarte diferite de la an la an.

Program de vizionări:
20 Februarie, 2018, 10.00 am, HKW (Premiere)
21 Februarie, 2018, 9.30, Filmtheater and Friedrichshain
22 Februarie, 2018, 10.30, CinemaxX 1
22 Februarie, 2018, 14.00, HAU Hebbelam Ufer (HAU 1, Berlinale Talents)
23 Februarie, 2018, 10.00, Zoo Palast 2


De Natura este un poem improvizat, o plimbare liniștită și veselă a două fetițe în mijlocul naturii, departe de privirile adulților. Apoi însă veselia dispare treptat, reveria se transformă în nostalgie, în timp ce la marginea drumului, printre fructele verii în descompunere, își fac apariția chipuri dispărute. Ciclul vieții nu înlătură nimic din magia lumii, fie că este luminată de lună sau de soare.” (Lucile Hadžhalilović)

cu Mihaela și Maria Manta, produs de Romelo Pervolovici și Radu Pervolovici, DoP: George Chiper-Lillemark, montaj: Benjamin Hélius, sunet: Benoît Maerens, Antoine Bertucci, Matthieu Autin, efecte speciale: Marie-Léa Gatti, corecții de culoare: Marc Boucrot, asistent de regie: Eva Pervolovici, director de producție: Andreea Drăghicescu, asistent de producție: Adrian Drăgoi.


Lucile Hadžhalilović | După terminarea studiilor de istoria artei la Sorbona și cele de cinematografie la IDHEC, a fondat împreună cu Gaspar Noé compania de producție Les Cinemas de la Zone, colaborând la filme precum: Carne (1991) și Seul contre tous (1998) de Gaspar Noé și (1991). Scrie și realizează La bouche de jean-pierre, film prezentat la festivalul de la Cannes, în 1996, la secțiunea Un Certain Regard. De asemnea, filmul său de lung-metraj Innocence se bucură de numeroase premii, printre care cel mai bun film la San Sebastinan. În 2004, realizează filmul de scurt metraj, Nectar, care și-a făcut premiera internațională la Clermont-Ferrand. Lungmetraj Evolution s-a bucurat de succes, fiind de asemnea selecționat la San Sebastian și distribuit din America până în Japonia.


Trois rêves de ma jeunesse de Valérie Mrejen și Bertrand Schefer

Într-un oraș, o fetiță. Urcă într-un tren. De-a lungul călătoriei, spiritul său libertin visează la ceea ce nu sunt încă amintirile ei.


„O echipă de filmare ne așteaptă la Slon, un mic sat din România în care ne aflăm pentru prima oară. Nu avem un scenariu. Abia ce am sosit, trebuie să filmăm. Am localizat pe hartă un lac cu apă sărată unde oamenii își petrec ziua plutind asemenea unor baloane. Descoperim o colibă ascunsă în pădure, cu un câine alb, mare, care seamănă cu un lup dintr-o poveste a lui Miyazaki. Ne plimbăm printr-o piață aflată în apropiere împreună cu fiica noastră. Și, într-un final, urcăm într-un tren. Imediat ne atrage atenția privirea copilului care urmărește ce o înconjoară: surpriza descoperirii, dar și ușurința ei inocentă de a se adapta pretutindeni. În acest peisaj pe care nu-l cunoaște, se simte deopotrivă pierdută și familiară. Începem să ne gândim la filmul lui Wim Wender, Alice in the Cities. Și dacă totuși fetița este de fapt personajul filmului nostru? Și dacă toate imaginile cunoscute de noi sunt doar visele pe care tânăra actrița le trăiește în fața noastră?” (Valérie Mrejen și Bertrand Schefer)

cu Adele Hélène Esther Schefer și Bogdan Mareș, produs de Radu Pervolovici, DoP: Zara Popovici, montaj: Benjamin Hélius, sunet: Benoît Maerens, Mikaël Barre, corecții de culoare Florian Martiny, director de producție Andreea Drăghicescu, asistent de producție Adrian Drăgoi.Valérie Mrejen | Artist vizual, fotograf și scriitoare. După terminarea studiilor în domeniul artei, Valérie Mrejen și-a manifestat imediat interesul pentru diferite mijloace de exprimare cu scopul de a explora posibilitățile de expresie ale limbajului. Înainte de a începe să filmeze, a editat cărți de artă. Lucrările sale au fost prezentate în numeroase expoziții din Franța și din lume, în mod special la Jeu de Paume (Paris), Virreina (Barcelona), CCA (San Francisco), Laboratorio Arte Alameda (Mexic). A regizat scurt-metraje și documentare, Pork and Milk (2004), Valvert (2008), dar și filme de ficțiune de lung-metraj, cum este En ville, co-regizat de Bertrand Schefer, prezentat în premiră la Cannes în cadrul Quinzaine des Réalisateurs. A publicat romanele Mon grand-père (1999), L’Agrume (2001), Eau sauvage (2004), Editura Allia, Forêt noire (2012) și Troisième personne (2017), la Editura P.O.L. A fost rezidentă la Villa Medici în 2002 și la Kujoyama în 2010. Lucrările sale de artă sunt prezente în mai multe colecții din lume: Tate Modern, Musée d’Art Moderne, Centre Georges Pompidou, Fondation Louis Vuittton.
Bertrand Schefer | Scriitor și regizor francez. În prezent, trăiește în Franța. După ce a studiat Filosofia la Universitatea Sorbona timp de șase ani, a colaborat cu diverși editori și a devenit consultant de scenarii pentru Arte France. A scris primul său roman și scenariu de film în urmă cu 10 ani. En ville (Iris in Bloom), primul lung-metraj, co-regizat de Valérie Mrejen, a fost lansat în 2011.


2017-11-24 18:47:51

Un secol de arhitectură românească – https://www.e-architecture.ro/

Lansarea oficială a enciclopediei on-line, perioada 1944-1989

Fundația Culturală META anunță lansarea oficială, în spațiul virtual, a celei de-a treia etape a proiectului Un secol de arhitectură românească – enciclopedie on-line, dedicată anul acesta perioadei postbelice, 1944-1989.

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Impuls Leasing.


Cea de-a treia ediție a proiectului Un secol de arhitectură românească, dedicată arhitecturii postbelice, poate fi accesată la adresa https://www.e-architecture.ro/ începând cu data de 20 noiembrie 2017.

Proiectul enciclopedic, inițiat de Fundația Culturală META, a fost demarat la începutul anilor 2000 sub forma unui dicționar tipărit, prima etapă materializându-se în 2001, odată cu apariția dicționarului Un secol de sculptură românească (A - D), publicat în Colecția „Sinteze”, Editura META. În anul 2013, cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România și Universitatea Națională de Arte (UNArte), acesta a fost reluat în format electronic, prima ediție a enciclopediei on-line, denumită Un secol de sculptură românească (A - M), fiind lansată în toamna anului 2013. Cea de-a doua ediție a proiectului, desfășurată în 2014, cu sprijinul financiar al AFCN, cuprinde cea de-a doua parte a dicționarului (N-Z) și a fost lansată în toamna anului 2014. (www.sculpture.ro)

În 2015, Fundația Culturală META a revenit cu o nouă enciclopedie, de data această dedicată arhitecturii românești. Cu un conținut specific complex și bine documentat, enciclopedia își propune realizarea unei viziuni extinse asupra arhitecturii românești din ultimii aproximativ 100 de ani în patru etape distincte (2015: 1890-1918, 2016: 1918-1944, 2017: 1944-1989, 2018: 1989-2018), în formatul propus – on-line și bilingv, care conține informații cu conținut istoric și critic deopotrivă, informații ample din istoria secolului XX, dar și informații recente privind activitatea arhitecturală a celor selectați, nume consacrate, dar și nume noi, ale celor mai tineri arhitecți. Ediția on-line este prima enciclopedie bilingvă de arhitectură românească cu acces liber dedicată arhitecților din spațiul românesc și reunește până în acest moment fișele a peste 170 de arhitecți, care au activat în perioada 1890-1989.

Enciclopedia nu constituie doar un instrument de lucru realizat sub forma unei baze de date, util tuturor studenților, profesorilor arhitecți și arhitecților, teoreticienilor arhitecturii, operatorilor culturali, editorilor, profesorilor, directorilor de muzee și centrelor culturale, ci cuprinde și un aparat critic, Fundația Culturală META colaborând în acest moment cu o echipă de profesori arhitecți formată din: Ana-Maria Zahariade, Mihaela Criticos, Mircea Ochinciuc, Arpad Zachi, Augustin Ioan, Dragoș Ciolacu, Mariana Croitoru, Oana Marinache, Florentina Matache, Andreea Milea, Gabriela Petrescu, Dragoș Popescu, Miruna Stroe, Sidonia Teodorescu, Andrei Răzvan Voinea, Adrian Ibric, Georgiana Ivan, echipă pe care ne propunem să o extindem cu ocazia etapei finale și a proiectului editorial care va urma.

Un secol de arhitectură românească va rămâne un proiect deschis, sub forma unei platforme work in progress, care va putea fi permanent actualizată cu informații chiar și de către orice vizitator virtual care dorește să aducă modificări, corecturi, completări fișelor deja existente pe site. Aceștia vor putea completa fișele accesând meniul „Contribuie” disponibil pentru fiecare pagină în parte, iar după verificarea informațiilor de către membrii echipei noastre, acestea vor fi introduse în enciclopedie.

Fundația Culturală META, înființată în 1995 la București, își propune să construiască un discurs cultural la nivel contemporan, inter- și pluridisciplinar, să promoveze arta contemporană românească pe plan național și european, să deschidă mediile culturale românești către schimbările ce au loc pe scena artistică actuală. (www.metacult.ro)

Proiect organizat de Fundația Culturală META

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Impuls Leasing

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Proiect cultural desfășurat cu sprijinul: Centrul de Excelență în Studiul Imaginii și Facultatea de Litere - Universitatea din București, Fundația Arhitext Design, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, Biblioteca UAUIM.

Facebook: https://www.facebook.com/unsecoldearhitecturaromaneasca

Persoană de contact: Andreea Drăghicescu, metacult@gmail.com, 0723.154.052

 

 


2017-04-26 20:21:12

Noul sezon expozițional MNAC primăvară 2017


MNAC anunță vernisajul noului sezon expozițional în data de 27 aprilie, ora 19:00, la Palatul Parlamentului.

Vă așteptăm cu drag!


VERNISAJ: JOI, 27 APRILIE 2017, ora 19:00

MUZEUL NAȚIONAL DE ARTĂ CONTEMPORANĂ – MNAC

PALATUL PARLAMENTULUI


Credit imagine: Romelo Pervolovici, Foc în pustiu, 2013, ulei pe pânză, 203 x 160 cm (credit foto Romelo Pervolovici, ©2META)


Credit imagine: Maria Manolescu, #103, 2016, dimensiuni: 183 x 132 cm (foto: Romelo Pervolovici, ©2META)


METAREALIA – ÎN ACELAȘI TIMP

2META / Maria Manolescu, Romelo Pervolovici

Curatori: Raluca-Elena Doroftei, Andreea Drăghicescu

27.04.2017 - 08.10.2017
Etaj 3


Expoziția METAREALIA - în același timp prezintă preocupările recente ale grupului de artiști 2META - Maria Manolescu și Romelo Pervolovici. Cunoscuți mai ales ca artiști media, ei abordează pictura ca mediu de exprimare începând din 2010. Lucrările celor doi se intersectează în jurul noțiunii de meta. Pictura 2META caută breșele în real, realitățile multiple, realul după real, cei 2 artiști lucrând împreună pe pânze diferite. În același timp se desenează și o practică proprie, cu estetici identificabile, radical distincte și inconfundabile. Metarealia circumscrie un spațiu vizual hibrid în care ideea se unește cu materia. (Raluca-Elena Doroftei, Andreea Drăghicescu, 2META)

Arhitect: Radu Pervolovici

Coordonator MNAC: Magda Predescu

Proiect câștigător al Apelului de proiecte MNAC 20152016-11-10 15:26:52

Metarealia: un discurs metavizual/ 2META

(Editura META, București, 2016)

Fundația Culturală META, împreună cu Administrația Fondului Cultural Național, organizează evenimentul de lansare a albumului retrospectiv Metarealia: un discurs metavizual/ 2META. Lansarea va avea loc vineri, 11 noiembrie, ora 19:00, la Librăria Cărturești Verona (Str. Arthur Verona 13-15), în prezența criticilor și istoricilor de artă Magda Cârneci și Igor Mocanu și cu participarea video a scriitorului Ion Bogdan Lefter.


Pentru orice alte detalii, vă stăm la dispoziție oricând.

Vă așteptăm cu drag la eveniment,

Andreea Drăghicescu

0723.154.052​


2016-11-07 18:43:17

Un secol de arhitectură românească – www.e-architecture.ro

Vernisaj expoziție de fotografie și lansarea enciclopediei on-line, perioada 1918-1944


Miercuri, 9 noiembrie, ora 18:30, în Piața Amzei, etaj 1 (Piața Amzei 13), Fundația Culturală META vă invită la vernisajul expoziției de fotografie și la evenimentul de lansare a enciclopediei on-line Un secol de arhitectură românească (perioada 1918-1944).

La dublul eveniment vor participa Mihaela Criticos, Mariana Croitoru, Anca Filip, Oana Marinache, Mircea Ochinciuc, Gabriela Petrescu, Dragoș Popescu, Sidonia Teodorescu, Ion Bogdan Lefter.

Proiect cultural finanțat de ARCUB și P.M.B. în cadrul Programului cultural „București Orașul In-Vizibil, 2016”, Administrația Fondului Cultural Național, Uniunea Arhitecților din România din fondul „Timbrul arhitecturii” 2016.

Cea de-a doua ediție a proiectului Un secol de arhitectură românească, dedicată arhitecturii interbelice, poate fi accesată la adresa https://www.e-architecture.ro/ începând cu data de 8 noiembrie 2016.

Proiectul enciclopedic, inițiat de Fundația Culturală META, a fost demarat la începutul anilor 2000 sub forma unui dicționar tipărit, prima etapă materializându-se în 2001, odată cu apariția dicționarului Un secol de sculptură românească (A - D), publicat în Colecția „Sinteze”, Editura META. În anul 2013, cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România și Universitatea Națională de Arte (UNArte), acesta a fost reluat în format electronic, prima ediție a enciclopediei on-line, denumită Un secol de sculptură românească (A - M), fiind lansată în toamna anului 2013. Cea de-a doua ediție a proiectului, desfășurată în 2014, cu sprijinul financiar al AFCN, cuprinde cea de-a doua parte a dicționarului (N-Z) și a fost lansată în toamna anului trecut. (www.sculpture.ro)

În 2015, Fundația Culturală META a revenit cu o nouă enciclopedie, de data această dedicată arhitecturii românești și integrată într-un program cultural mai amplu, care constă din două proiecte culturale complementare și care anul acesta se află la cea de-a doua ediție a sa:

   1.    Enciclopedia bilingvă on-line de arhitectură românească, ediția a II-a, 1918-1944 - www.e-architecture.ro;

   2.    Expoziția de fotografie Un secol de arhitectură românească (1918-1944), deschisă în perioada 9 noiembrie - 4 decembrie 2016.

Cu un conținut specific complex și bine documentat, enciclopedia și expoziția își propun realizarea unei viziuni extinse asupra arhitecturii românești din ultimii aproximativ 100 de ani în patru etape distincte (2015: 1890-1918, 2016: 1918-1944, 2017: 1944-1989, 2018: 1989-2018), în formatul propus – on-line și bilingv/expoziție, care va conține informații cu conținut istoric și critic deopotrivă, informații ample din istoria secolului XX, dar și informații recente privind activitatea arhitecturală a celor selectați, nume consacrate, dar și nume noi, ale celor mai tineri arhitecți. Ediția on-line este prima enciclopedie bilingvă de arhitectură românească cu acces liber dedicată arhitecților din spațiul românesc și reunește până în acest moment fișele a peste 120 de arhitecți, care au activat în perioada 1890-1918, respectiv 1918-1944.

Enciclopedia nu va constitui numai un instrument de lucru realizat sub forma unei baze de date, util tuturor studenților, profesorilor arhitecți și arhitecților, teoreticienilor arhitecturii, operatorilor culturali, editorilor, profesorilor, directorilor de muzee și centrelor culturale, ci va cuprinde și un aparat critic, Fundația Culturală META colaborând în acest moment cu o echipă de profesori arhitecți formată din: Ana-Maria Zahariade, Mihaela Criticos, Mircea Ochinciuc, Arpad Zachi, Dragoș Ciolacu, Mariana Croitoru, Anca Filip, Oana Marinache, Gabriela Petrescu, Sidonia Teodorescu, Andrei Răzvan Voinea, echipă pe care își propune să o extindă cu ocazia următoarelor etape.

Un secol de arhitectură românească va rămâne un proiect deschis, sub forma unei platforme work in progress, care va putea fi permanent actualizată cu informații chiar și de către orice vizitator virtual care dorește să aducă modificări, corecturi, completări fișelor deja existente pe site. Aceștia vor putea completa fișele accesând meniul „Contribuie” disponibil pentru fiecare pagină în parte, iar după verificarea informațiilor de către membrii echipei noastre, acestea vor fi introduse în enciclopedie.

Fundația Culturală META, înființată în 1995 la București, își propune să construiască un discurs cultural la nivel contemporan, inter- și pluridisciplinar, să promoveze arta contemporană românească pe plan național și european, să deschidă mediile culturale românești către schimbările ce au loc pe scena artistică actuală.

Proiect organizat de Fundația Culturală META

Proiect cultural finanțat de ARCUB și P.M.B. în cadrul Programului cultural „București Orașul In-Vizibil, 2016”, Administrația Fondului Cultural Național, Uniunea Arhitecților din România din fondul „Timbrul arhitecturii” 2016.

Proiect cultural găzduit de Amzei Market Makers, o inițiativă The Institute și ING.

Proiect cultural desfășurat cu sprijinul: Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Centrul de Excelență în Studiul Imaginii și Facultatea de Litere - Universitatea din București, Fundația Arhitext Design, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, Biblioteca UAUIM, Biblioteca UAR.

Parteneri media: Arhitext, Contemporanul, Zeppelin, Igloo, Observator cultural, AgențiadeCarte, Radio România Cultural, Modernism.ro, Iqool, onlinegallery.ro.

Facebook: https://www.facebook.com/unsecoldearhitecturaromaneasca

Persoană de contact: Andreea Drăghicescu, metacult@gmail.com, 0723.154.052


2016-11-01 16:07:07

Le Meilleur de Slon – Festivalul de Film Francez

Fundația Culturală META și META Cinema, împreună cu Institutul Francez din București, organizează evenimentul Le Meilleur de Slon – Festivalul de Film Francez, proiecție a scurt-metrajelor realizate în cadrul primelor două ediții (2015-2016) ale proiectului cultural Rezidență internațională de creație audiovizuală (Slon, România). Proiecția va avea loc sâmbătă, 5 noiembrie, ora 20:45, la Cinema Elvira Popescu, în prezența regizorilor François Barbier, Andreas Bolm, Lucile Hadžihalilović, Benoît Maerens, Eva Pervolovici și a directorului de imagine George Chiper-Lillemark.Selecție de scurt-metraje din edițiile I și II :

Benoît Maerens. Sans tambour ni trompette. Film performance. Locuitorii satului descoperă o casă prin lumină și sunet.
Festival de court-métrage "Silence, on court!", Paris, Franța
Slamdance film festival, Utah, SUA


François Barbier. Istoria lumină. Mirela, o tânără dansatoare, fragilă și agitată, încearcă să se spovedească preotului din sat...
International Film Festival FERFILM Ferizaj, Kosovo
International Kids Film Festival in San Diego, SUA
CineFestival in Los Angeles, USA
Creation International Film Festival in Ottawa, Canada
International Short Film and Music Festival Dublin, Irlanda
Muestra Audiovisual CINE SINU in Montería, Columbia
Festival "Silence, on court!" in Paris, Franța
Fête des Vendanges de Montmartre 2016 in Paris, Franța
12 Months Film Festival in Cluj, România


Vanja Sviličić. Fata cu mustață. Doi turiști francezi se rătăcesc într-un sat din România. Ocazie de a descoperi prejudecățile legate de Europa de Est
Festival de court-métrage "Silence, on court!", Paris, Franța
Slamdance film festival, Utah, SUA


Eva Pervolovici. Fără titlu. Un pictor, modelul lui, șoferul... o cină în trei neobișnuită, în mijlocul munților.
Festival de court-métrage "Silence, on court!", Paris, Franța
Slamdance film festival, Utah, SUA


Andreas Bolm. Alin. Lui Alin, un adolescent de 14 ani, îi place să se plimbe. Când se plimbă visează. Când visează întâlnește lume.

Lucile Hadžhalilović. De natura. Două fetițe, patru elemente, fructele verii și - trecătoare - moartea.

Persoană de contact:
Andreea Drăghicescu,
metacult@gmail.com, 0723.154.052


2016-08-12 20:29:28

REZIDENȚĂ INTERNAȚIONALĂ DE CREAȚIE AUDIOVIZUALĂ
18-28 AUGUST, EDIŢIA A II-A, 2016
SLON, ROMÂNIAFundaţia Culturală META şi META Cinema, în parteneriat cu Administrația Fondului Cultural Național, Institutul Cultural Român, Organizaţia Internaţională a Francofoniei, Digital Bolex și N-Graphix, anunţă deschiderea Rezidenţei internaţionale de creaţie audiovizuală (ediţia a II-a, 2016), care se va desfăşura în perioada 18-28 august în localitatea Slon, comuna Ceraşu, România. Cea de-a doua ediție a rezidenței va reuni trei regizori europeni consacraţi la nivel internaţional: Lucile HADŽIHALILOVIĆ (Franța), Andreas BÖLM (Germania) și Eva PERVOLOVICI (Franța), un șef operator - George CHIPER (România), doi editori de imagine - Benjamin HÉLIUS (Franța) și Alexandra GULEA (România/Germania) și un sunetist - Benoît Maerens (Franța).

Proiectul cultural Rezidență internațională de creație audiovizuală, Slon, România (ediția a II-a, 2016), inițiat de Fundația Culturală META în urmă cu un an în cadrul programului META Cinema, constă într-o rezidență cinematografică concepută sub forma unei întâlniri de 10 zile, care urmează să se desfășoare în localitatea Slon, comuna Cerașu, județul Prahova, România. Scopul rezidenţei este de a încuraja mobilitatea culturală pe teritoriul României. Pentru cea de-a doua ediție, Fundația Culturală META a invitat 3 regizori internaționali, care vor fi însoțiți în demersul lor de un șef operator, doi editori imagine, un inginer de sunet și un director de producție, și care vor realiza 3 creații audiovizuale (scurt metraje de ficțiune, documentar și experimental). La finalul celor 10 de zile de rezidență, fiecare dintre cei 3 regizori va prezenta un montaj intermediar, urmând ca acesta să fie finisat în perioada imediat următoare încheierii rezidenței. Unitatea celor 3 filme, diferite ca stil, va fi asigurată atât de un decor comun, casa „Meduza” din Slon, cât și de actorii care se vor regăsi în filmele prezentate, selectaţi în urma unui casting desfăşurat la nivel local.

La începutul lunii noiembrie, cele trei scurt metraje, alături de cele patru producții realizate anul trecut, vor fi proiectate în România în premieră, în cadrul Festivalului de Film Francez desfășurat la București în această toamnă.

Parteneri principali: Administrația Fondului Cultural Național, Institutul Cultural Român, Organisation Internationale de la Francophonie, Digital Bolex, N-Graphix.

Susținători și parteneri media: AgențiadeCarte.ro, Infinitezimal, modernism.ro, Observator Cultural, TVR2, webcultura, Institutul Francez din România.
Proiect cultural desfăşurat cu sprijinul Primăriei Comunei Ceraşu şi Căminului Cultural Ceraşu.

Pentru interviuri, reportaje și orice alte întrebări, ne puteți contacta la numărul de telefon 0723.154.052 sau la adresa de e-mail metacult@gmail.com. Persoană de contact: Andreea Drăghicescu


2016-05-04 15:26:28

​Începând cu luna mai a acestui an, Fundația Culturală META reia proiectul Un secol de sculptură românească - enciclopedie on-line cu scopul de ​a actualiza fișele realizate în urmă cu doi ani.

Așteptăm informații la zi cu privire la activitatea sculptorilor incluși în cadrul enciclopediei, precum și noi propuneri pe care le vom susține prin intermediul proiectului nostru.

Ne puteți contacta fie direct pe e-mail, la adresa metacult@gmail.com, fie accesând site-ul nostru, www.sculpture.ro, unde veți găsi meniul „Contribuie”, pe care îl puteți folosi pentru orice completări/modificări ați dori să ne propuneți. Informațiile vor ajunge la noi, iar apoi vor fi verificate și prelucrate de echipa META în vederea publicării acestora.

Ne găsiți și pe https://www.facebook.com/sculpture.ro/2015-11-08 23:54:58

Un secol de arhitectură românească


www.e-architecture.ro


Vernisaj expoziție de fotografie și lansarea enciclopediei on-line, perioada 1890-1918


Marți, 10 noiembrie, ora 19:00, în spațiul Underground din incinta The Ark, Fundația Culturală META vă invită la vernisajul expoziției de fotografie și la evenimentul de lansare a enciclopediei on-line Un secol de arhitectură românească (perioada 1890-1918).


La dublul eveniment vor participa Mihaela Criticos, Arpad Zachi, Mariana Croitoru, Florentina Matache, Gabriela Petrescu, Miruna Stroe, Sidonia Teodorescu, Ion Bogdan Lefter.


Proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, Ordinul Arhitecților din România din „Timbrul arhitecturii”, A.R.C.U.B. și P.M.B. în cadrul Programului cultural „Ești București”.


Un secol de arhitectură românească poate fi accesată la adresa http://www.e-architecture.ro/ începând cu data de 9 noiembrie 2015.


Proiectul enciclopedic, inițiat de Fundația Culturală META, a fost demarat la începutul anilor 2000 sub forma unui dicționar tipărit, prima etapă materializându-se în 2001, odată cu apariția dicționarului Un secol de sculptură românească (A - D), publicat în Colecția „Sinteze”, Editura META. În anul 2013, cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România și Universitatea Națională de Arte (UNArte), acesta a fost reluat în format electronic, prima ediție a enciclopediei on-line, denumită Un secol de sculptură românească (A - M), fiind lansată în toamna anului 2013. Cea de-a doua ediție a proiectului, desfășurată în 2014, cu sprijinul financiar al AFCN, cuprinde cea de-a doua parte a dicționarului (N-Z) și a fost lansată în toamna anului trecut. (www.sculpture.ro)


În acest an, Fundația Culturală META revine cu o nouă enciclopedie, de data această dedicată arhitecturii românești și integrată într-un program cultural mai amplu, care constă din două proiecte culturale complementare:
1. Enciclopedia bilingvă on-line de arhitectură românească, disponibilă începând cu data de 9 noiembrie 2015 la adresa www.e-architecture.ro;
2. Expoziția de fotografie Un secol de arhitectură românească (perioada 1890-1918).


Cu un conținut specific complex și bine documentat, enciclopedia și expoziția își propun realizarea unei viziuni extinse asupra arhitecturii românești din ultimii aproximativ 100 de ani în patru etape distincte (2015 – 1890-1918, 2016 – 1918-1947, 2017 – 1947-1989, 2018 – 1989-2018), în formatul propus – on-line și bilingv/expoziție, care va conține informații cu conținut istoric și critic deopotrivă, informații ample din istoria secolului XX, dar și informații recente privind activitatea arhitecturală a celor selectați, nume consacrate, dar și nume noi, ale celor mai tineri arhitecți. Ediția on-line este prima enciclopedie bilingvă de arhitectură românească cu acces liber dedicată arhitecților din spațiul românesc și reunește până în acest moment fișele a peste 60 de arhitecți, care au activat în perioada 1890-1918.


Enciclopedia nu va constitui numai un instrument de lucru realizat sub forma unei baze de date, util tuturor studenților, profesorilor arhitecți și arhitecților, teoreticienilor arhitecturii, operatorilor culturali, editorilor, profesorilor, directorilor de muzee și centrelor culturale, ci va cuprinde și un aparat critic, Fundația Culturală META colaborând în acest moment cu o echipă de profesori arhitecți formată din: Ana-Maria Zahariade, Mihaela Criticos, Mircea Ochinciuc, Arpad Zachi, Dragoș Ciolacu, Mariana Croitoru, Oana Marinache, Florentina Matache, Gabriela Petrescu, Miruna Stroe, Sidonia Teodorescu, Răzvan Voinea, echipă pe care își propune să o extindă cu ocazia următoarelor etape.


Un secol de arhitectură românească va rămâne un proiect deschis, sub forma unei platforme work in progress, care va putea fi permanent actualizată cu informații chiar și de către orice vizitator virtual care dorește să aducă modificări, corecturi, completări fișelor deja existente pe site. Aceștia vor putea completa fișele accesând meniul „Contribuie” disponibil pentru fiecare pagină în parte, iar după verificarea informațiilor de către membrii echipei noastre, acestea vor fi introduse în enciclopedie.


Fundația Culturală META, înființată în 1995 la București, își propune să construiască un discurs cultural la nivel contemporan, inter- și pluridisciplinar, să promoveze arta contemporană românească pe plan național și european, să deschidă mediile culturale românești către schimbările ce au loc pe scena artistică actuală.


Proiect organizat de Fundația Culturală META


Proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, Ordinul Arhitecților din România din „Timbrul arhitecturii”, A.R.C.U.B. și P.M.B. în cadrul Programului cultural „Ești București”.


Proiect desfășurat cu sprijinul The Ark, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Centrul de Excelență în Studiul Imaginii și Facultatea de Litere - Universitatea din București, Fundația Arhitext Design, Asociația Identitate Culturală Contemporană.


Parteneri Media: Arhitext, Zeppelin, ArtOut, Igloo, Modernism.ro, Observator cultural, Revista 22, AgențiadeCarte, Ziare.com, Radio România Cultural.


Facebook:
https://www.facebook.com/unsecoldearhitecturaromaneasca